Zrelá pokožka môže byť náladová. Vyžaduje si zvláštnu starostlivosť, aby si dokázala udržať pružnosť a hydratáciu. Aké procedúry pre zrelú pleť sa oplatí vyskúšať, aby ste zamaskovali príznaky starnutia a vrátili jej mladistvý vzhľad?

Niekoho by mohol prekvapiť fakt, že výrazom zrelá pokožka označujeme už aj pleť tridsiatnikov. Po prekročení magickej hranice 25 rokov sa procesy, ktoré v pokožke prebiehajú, podobne ako jej potreby menia – pokožka začína starnúť. Rýchlejšie stráca hydratáciu a pružnosť kvôli zníženému obsahu kolagénu, elastínu a vody. Objavujú sa prvé vrásky. S vekom takisto klesá prísun krvi do pokožky, čo zapríčiňuje jej sivastý a matný vzhľad.

A to sme vymenovali len niekoľko zmien, ku ktorým v priebehu rokov dochádza. Starnutie pokožky samozrejme prebieha postupne. Napriek tomu napreduje najrýchlejšie v prípade suchej, citlivej a na alergie náchylnej pleti. Prečo? Pretože tieto typy pleti sú tenšie a jemnejšie, a preto sú pred vonkajšími faktormi (napríklad pred slnečným žiarením, ktoré urýchľuje starnutie) horšie chránené.

Ako sa starať o zrelú pleť?

Správna starostlivosť o zrelú pleť môže minimalizovať niektoré nežiaduce účinky starnutia pokožky. Oplatí sa dodržiavať niekoľko jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu udržať pleť v dobrej kondícii dlhšiu dobu. Krása je skutočne v našich rukách.

Základné princípy starostlivosti o zrelú pleť:

  1. Ochrana pred slnkom – vďaka opáleniu vyzeráme staršie a slnko navyše pokožku dehydratuje, zvýrazňuje vrásky a spôsobuje rozdiely v zafarbení pokožky; tento účinok sa nazýva fotoaging.
  2. Pravidelný peeling – túto procedúru zrelá pleť miluje, pretože odstraňuje zvyšky odumretých kožných buniek a urýchľuje proces obnovy buniek.
  3. Kozmetika pre zrelú pleť – každý deň sa oplatí používať kozmetiku proti starnutiu s prísadami, ktoré pleti dodávajú potrebnú hydratáciu a vitalitu, zatiaľ čo takisto zvyšujú jej pružnosť, skvelými zložkami napríklad sú kyselina hyalurónová, koenzým Q10, vitamín C, retinol, fytohormóny, a pod.

Procedúry pre zrelú pleť

Domáce metódy pre omladenie pleti nie vždy poskytujú dostatočné účinky. Ak potrebujeme silnejšie prípravky alebo chceme okamžite viditeľné výsledky, môžeme si vybrať zo špeciálnej ponuky profesionálnych kozmetických procedúr s omladzujúcim účinkom. Ktoré sa oplatia vyskúšať?

VOLUMETRICKÝ FACELIFT

Mnohé salóny krásy odporúčajú toto omladzujúce ošetrenie, pri ktorom vám pod pokožku injekciou vstreknú kyselinu hyalurónovú alebo polymliečnu. Prečo? Pre zväčšenie objemu tkaniva a pre vyhladenie pokožky na miestach bez pružnosti, na ktorých sa objavujú vrásky. Volumetrický facelift vypína pokožku, vyhladzuje vrásky, spevňuje a dokonca nadvihuje líca, ktoré môžu s vekom ochabovať. Kvalitný facelift dokáže krásne vytvarovať ovál tváre. Účinok je okamžitý a vydrží až dva roky. Bohužiaľ ale musíte siahnuť hlboko do peňaženky, aby ste si tieto výsledky mohli dopriať.

SONOFORÉZA

Menej invazívna omladzujúca procedúra využíva ultrazvuk a špeciálnu zmes aktívnych zložiek vo forme ampuliek, ktorá obsahuje ceramidy, aminokyseliny, kolagén, elastín, vitamíny A + C + E, kyselinu hyalurónovú, aloe a fytohormóny – všetko, čo zrelá pleť potrebuje. Pomocou vibrácií generovaných ultrazvukom sa látky vstrebajú do najhlbších vrstiev pokožky a účinkujú tak intenzívne, ako sa len dá. Sonoforéza vyhladzuje, vyživuje, zlepšuje farbu pleti a viditeľne ju omladzuje.

VÝPLŇ VRÁSOK

Medzi najobľúbenejšie omladzujúce procedúry patria výplne vrások. Ak na vyplnenie vrások použijeme kyselinu hyalurónovú, procedúra síce vyzerá podobne ako volumetrický facelift, ale s niekoľkými rozdielmi. Účinky vydržia kratšie – asi rok, no behom procedúry sa kyselina vstrekuje len do oblastí postihnutých vráskami. Cieľom je vyhladiť pokožku a znížiť počet vrások, no nezameriava sa na vylepšenie celej tváre ako drahšie liftingové procedúry.

LIFTING POMOCOU NITÍ

Zaujímavou alternatívou liftingu pomocou kyselín je lifting a revitalizácia pleti pomocou nití. Ak je vám nevoľno pri pomyslení na chirurgický zákrok, táto procedúra môže byť skvelým riešením. Jedná sa o ošetrenie pre zrelú pleť, pri ktorom sa zavedú tenké nite pod pokožku pomocou ihly. Jeho úlohou je pozdvihnúť vybrané časti tváre a udržiavať správne napätie pleti. Nite môžu pomôcť tiež s modelovaním obočia, dolnej čeľuste, krku, dekoltu či dokonca poprsia.

FOTOREJUVENÁCIA

Fotorejuvenizácia je skvelá pre ľudí, ktorí preferujú neinvazívne omladzujúce procedúry pre zrelú pleť. Pri tejto metóde na pokožku pôsobí pulzujúce svetlo IPL s príslušnou intenzitou a vlnovou dĺžkou. Vďaka tomu sa pleť zahrieva a stimuluje produkciu kolagénu a elastínu. Fotorejuvenizácia redukuje rozdiely v zafarbení pokožky, pleť zanecháva pružnou, zužuje póry a minimalizuje viditeľnosť porušených kapilár. Liečba je neinvazívna a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu prípravu. Bohužiaľ nie je vhodná pre ľudí, ktorí užívajú lieky zvyšujúce fotosenzitivitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *