Pri starostlivosti o pokožku a vlasy sa čoraz častejšie vraciame k látkam, ktoré nám poskytuje sama Matka príroda. Patrí medzi ne aj kozmetická hlina, ktorú v starostlivosti o telo môžeme využiť skutočne mnohými spôsobmi. Najlepšie na nej je to, že sa môže kombinovať s inými prípravkami, čim podporíme jej vlastnosti a v konečnom dôsledku aj zlepšíme starostlivosť o pokožku a vlasy. Aké typy kozmetickej hliny poznáme a aké sú jej účinky?  

Čo je to kozmetická hlina?

Kozmetická hlina alebo kaolinit je minerál, ktorý obsahuje makro a mikroelementy (kremík, vápnik, horčík, draslík, železo, fosfor, zinok, meď a selén). Najkvalitnejšia kozmetická hlina sa skladá z 95% aktívnych zložiek. Pri jej výbere najskôr skontrolujte, či neobsahuje vonné alebo konzervačné látky, či iné zlúčeniny, ktoré by negatívne mohli ovplyvniť jej účinnosť. Dôležitá je aj jej farba, od ktorej sa odvíjajú rozličné pozitívne účinky na pleť a pokožku.

Kozmetická hlina – vlastnosti a typy

  1. Zelená hlina vďačí za svoju farbu veľkému obsahu dvojmocného železa. Získava sa z kremeňa a hliníka, ktoré pochádzajú z Francúzska. Najlepšie pôsobí na mastnú a zmiešanú pleť či pokožku náchylnú na akné. Taktiež skvele zaberá na pleť postihnutú ekzémom alebo psoriázou. Zelená hlina má dezinfekčné, upokojujúce, odmasťovacie a čistiace účinky. Nie je vhodná pre citlivú, suchú a jemnú pokožku, ale perfektne si rozumie so zrelou pleťou, ktorej pomáha s vyhladzovaním vrások.
  2. Červená hlina má podobné vlastnosti ako zelená hlina, no má miernejšie účinky. Absorbuje kožný maz a nečistoty, posilňuje steny ciev a pomáha pri liečbe akné rosacea. Je určená pre mastnú, citlivú a vaskulárnu pokožku. Vďaka tejto hline je pleť hladká a svieža.
  3. Žltá hlina sa od tej červenej líši len množstvom obsiahnutého oxidu železitého. V prírode sa vyskytuje oveľa častejšie a má vyššiu valenciu. Používa sa len na mastnú, zmiešanú, aknóznu a starnúcu pleť.
  4. Biela hlina je známa tiež ako biela kaolínová hlina. Má sťahujúce, vyživujúce a regeneračné vlastnosti, vďaka ktorým vyhovuje suchej, jemnej a citlivej pokožke. Pokožku upokojuje, urýchľuje hojenie rán a vyrovnáva tón pleti. K dispozícii je nielen biela jordánska hlina (ako stvorená pre boj s celulitídou), ale aj anapská hlina, ktorá, ktorá stimuluje pokožku k tvorbe kolagénu, šetrne odstraňuje odumreté kožné bunky a redukuje vrásky.
  5. Ružová hlina je kombináciou červenej a bielej hliny v pomere 1: 2. Odporúča sa pre citlivú, jemnú a na alergie náchylnú pokožku. Upokojuje unavenú pleť, čistí póry a robí ich menej nápadnými.
  6. Modrá bentonitová hlina je určená pre mastnú, na akné náchylnú pleť, ako aj pre pleť trpiacu na dermatitídu, ekzémy alebo psoriázu. Zlepšuje absorpčnú schopnosť pokožky, vyhladzuje vrásky a redukuje celulitídu. Navyše pleť rozjasňuje, dodáva jej kyslík a napína ju.
  7. Hlina Ghassoul je tiež známa ako marocká červená hlina. Má hnedo-červenú farbu a veľmi dobré absorpčné vlastnosti – odporúča sa pre mastnú pleť náchylnú na akné. Hlina reguluje činnosť mazových žliaz, dodáva pokožke matný efekt a osviežuje ju. Je zaujímavé, že môže znamenať výraznú zmenu v staroslivosti o vlasy a pokožku hlavy, pretože zabraňuje vypadávaniu vlasov.
  8. Fullerova zem je bohatá na minerály a má silné odmasťovacie vlastnosti. Najviac sa hodí pre ľudí, ktorí majú mastnú pleť náchylnú na akné. Okrem toho táto hlina bieli a rozjasňuje, takže dokáže odstrániť pigmentové škvrny a vyrovnáva tón pleti.
  9. Kanadská ľadovcová hlina pôsobí šetrne, takže ju môžu používať ľudia s rôznymi typmi pleti. Pokožku hydratuje, doplňuje mikroživiny, zvyšuje prietok krvi, vyhladzuje a vyrovnáva tón pleti.
  10. Čierna hlina sa získava z Mŕtveho mora. Má podobné účinky ako zelená hlina, pretože dokáže čistiť póry pokožky. A preto je určená hlavne pre mastnú pleť náchylnú na akné, znečistenú pleť a pokožku, ktorá produkuje príliš veľa kožného mazu a jej T-zóna sa nezdravo leskne.
  11. Fialová hlina a červená hlina pôsobia veľmi podobne. Fialová hlina sa vďaka svojej farbe často využíva vo farebnej terapii. Ako funguje? Pleť zjemňuje, vyhladzuje a rozjasňuje. Je určená na suchú a normálnu pokožku.

Kozmetická hlina – ako sa používa?

Kozmetickú hlinu zmiešate s vodou, hydrosolom alebo iným tekutým produktom. Následne ju aplikujte na tvár, krk a dekolt rovnako ako pleťovú masku. Takisto môžete zmes nanášať aj lokálne na problematické miesta na pokožke. Dôležité ale je, aby hlina na pokožke nezaschla. A vedeli ste, že kozmetická hlina tiež perfektne poslúži ako skvelá zubná pasta alebo šampón? Či dokonca ako prísada do dokonalého kúpeľa? Je dôležité, aby ste masku z kozmetickej hliny opláchli vlažnou vodou.

Doma pripravená maska z kozmetickej hliny

Na prípravu masky s hlinou budete potrebovať: hlinu v prášku, termálnu vodu alebo hydrosol, misku a plastovú alebo drevenú varešku. Môžete tiež do zmesi pridať med, jogurt alebo esenciálny olej – tieto látky zlepšujú účinnosť masky a dodajú jej nové vlastnosti. Hlinu zmiešajte s vybranou tekutinou v pomere 1:1. Naneste ju na tvár a nechajte približne 10 minút pôsobiť. Po opláchnutí použite toner a hydratačný produkt.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *