V súčasnosti, v kozmetike, existuje tá najväčšia rôznosť produktov pre starostlivosť o vlasy. Výber je veľký – od šampónov, pochodív a kondicionérov až po masky, oleje a rôzne stylingové prípravky na obohatenie účesu. Ako však bezpečne vybrať tú správnu starostlivosť? Je lepšie pre účesu používať veľa druhov produktov, aby ste si udržali jeho zdravie, alebo ho naopak minimalizovať a skúsiť opatrenia pre stanovenie odporúčaného postupu a rutiny?

Rozdiel medzi Diverzitou a Minimalizmom

Diverzita a minimalizmus sú dva odlišné prístupy k starostlivosti o vlasy. Diverzita je filozofia zameraná na používanie rôznych druhov produktov – šampónov, kondicionérov, masky na vlasy a stylingových prípravkov, s cieľom vykonávať starostlivosť o vlasy od vlasovej pokožky až po konečnú úpravu vlasov. Cieľom je zaistiť, aby rôzne produkty prispievali k potrebnému výsledku a pomáhali účesu a vlasom zostať zdravým a žiarivým.

Minimalizmus je prístup, ktorý odporúča používať len niekoľko produktov, prevažne prírodných, a primárne tých, ktoré je možné ľahko zohnať. Chápe sa ako prevencia, pomocou ktorej je možné stanoviť prípravok, ktorý najlepšie vyhovuje potrebám vlasov. Takýto koncept nevylučuje použitie iných produktov, avšak myšlienka vychádza z akceptovania všetkých prírodných ingrediencií, ako sú napríklad oleje a bylinky, napriek zložitému účinku, ktorý stojí za produktom.

Výhody a nevýhody Diverzity a Minimalizmu

Ako už bolo spomenuté, obe prístupy majú svoje silné stránky, a záleží, ktorý zo smerov vám bude vyhovovať viac, pretože každého vlasy sú úplne individuálne. Diverzita je dobre vhodná pre tých, ktorí majú zmiešané typy vlasov, pretože umožňuje použitie rôznych produktov na rôzne časti hlavy. Pokiaľ si vyberiete rôzne druhy produktov pre vaše vlasy, potom by ste mali aj tak skúmať ich chemické zloženie, pretože niektoré prísady, ktoré sú uvedené ako súčasť jediného produktu, je možné, že budú mať podobné účinky, ak ich budete používať v rôznych druhoch prípravkov. Niektorí ľudia môžu tiež spozorovať, že množstvo produktov, ktoré používajú, je veľmi obmedzujúce.

Minimalizmus sa odporúča pre tých, ktorí nemajú čas a náladu prechádzať všetkými druhmi produktov a jeho výhodou je, že môžete ľahko vybrať produkty, ktoré fungujú pre vaše vlasy. Používanie prírodných produktov môže tiež pomôcť znižovať riziko alergií a podráždenia na produkty s chemikáliami, pretože prírodné produkty sú obvykle zložené z látok, ktoré pochádzajú z prírody. Avšak prírodné produkty môžu vyžadovať vydanie úsilia pre dosiahnutie požadovaných výsledkov.

Ako môžete rozpoznať, čo vlasom potrebujete?

Začnite sa pozerať na svoje vlasy. Ak majú tendenciu k obaleniu a ťažko sa dajú zažehlovať, potom pravdepodobne budú potrebovať väčšiu starostlivosť. Ak je vlasová pokožka suchá alebo mastná, potom bude možno potrebné rozlišovať typy produktov pre starostlivosť. Ak sa vplyvom vetra alebo tepla ľahko zamotávajú, potom je možné, že budete potrebovať prípravky, ktoré im dodajú ochranu. Rozpoznanie vašich vlasových potrieb je prvým krokom k vytvoreniu pre vás najvhodnejšej starostlivosti.

Je dôležité pochopiť a rešpektovať vaše voľby, keď sa rozhodnete pre prístup k starostlivosti o vlasy. Pre niekoho je diverzita najlepšou voľbou, pre niekoho je minimalizmus, pre iného – oba. Je to záležitosť osobného vkusu a preferencií; dôležité je vybrať si to, čo vám najviac vyhovuje. Existuje veľa spôsobov starostlivosti o vlasy, takže je potrebné nájsť pre vás ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám.

Výsledky všeobecnej starostlivosti o vlasy

Keď priniesnete svoju starostlivosť o vlasy, ktorá je pre vás najlepšia, môžete očakávať, že vaše vlasy budú lesklé, h