Čo je škvrna a ako sa jej zbaviť? (sivá nečistota, šupinatá koža)

Mnohí z nás narazili na problém lupín. To sa často prejavuje sčervenaním, svrbením a šupinatou kožou, ktorú navonok často vidieť ako sivú nečistotu. Ak trpíte podobnými problémami, potom je tento článok určený práve pre vás.

Čo je škvrna?

Škvrna, často známa aj ako seboroická dermatitída, je kožné ochorenie, ktoré sa vyskytuje v dôsledku overprodukcie mazu a podráždenia. Má tendenciu byť šírená vo veľkých skupinách, avšak je známe, že jedinci s citlivou pokožkou sú viac náchylní na škvrny.

Väčšina prípadov seboroickej dermatitídy sa nachádza na čelinke, ušiach, lícach, čele, predlaktí a dokonca aj na zátylku. Na postihnutých miestach môžete vidieť červené škvrny, ktoré sú obklopené šupinatou kožou. Ďalšou charakteristikou sivých škvŕn je to, že môžu byť dosť svrbivé.

Ako sa zbaviť škvrny?

Najlepší spôsob, ako sa zbaviť škvrny, je prechádzať po celom čele, lícach, ušiach a predlaktiach. Tento postup by mal byť vykonávaný denne, aby sa odstránil prebytočný maz.

Taktiež je dôležité, aby ste používali pokožke priateľskú šampón. Tento krok je dôležitý nielen pre odstránenie prebytočných mazov, ale tiež pre ochranu proti zhoršeniu situácie.

Čo je potrebné vedieť o šampóne pre citlivú pokožku?

Šampón pre citlivú pokožku by mal vyhovovať konkrétnym požiadavkám – mala by mať jemnú formulu, ktorá neobsahuje žiadne dráždivé látky. Odporúča sa tiež vyhnúť sa šampónom, ktoré obsahujú Cocamidopropyl Betaine, pretože môže dráždiť pokožku.

Iné užitočné tipy na liečenie škvrny

Je dôležité používať produkty pre citlivú pokožku a zbaviť sa svrbenia. Pokožka by mala byť hydratovaná, aby nedošlo k poškodeniu zbytočným odlupovaním. Používajte aj hydratačné balzamy bez obsahu oleja a navlhčite oblasť postihnutú škvrnou.

Navštívte lekára, ak sa vám nedarí zbaviť škvrny sami. Môžu vám predpísať lieky alebo iné účinné lieky, ktoré budú najúčinnejším riešením pre vaše problémy so škvrnami.

Výsledky

Ťažkosti so škvrnami sú častým problémom, ktoré sa môžu vyskytnúť v rôznych vekových skupinách. Našťastie, existujú rôzne spôsoby, ako sa zbaviť škvŕn, ako je používanie vhodného šampónu, hydratácia a používanie produktov pre citlivú pokožku. Avšak, ak sa vám nepodarí situáciu vyriešiť sami, nemali by ste váhať navštíviť lekára.