Atopická dermatoza (AD) je chronické kožné ochorenie charakterizované suchou, svrbiacou a začervenanou pokožkou. Nie sú známe žiadne lieky, ktoré by toto ochorenie úplne vyliečili.Liečba je založená na správnom výbere vhodných pomôcok na starostlivosť o pleť, pretože zjednotený postup u všetkých pacientov zabezpečí bezpečný a účinný výsledok.

Výber vhodnej starostlivosti o pleť pre ľudí s atopickou dermatozou nemusí byť ľahký. Mnoho liekov však môže pomôcť zmierniť príznaky svrbenia a začervenania. Hlavnou zložkou liekov je obvykle krém alebo masť. Pre dospelých pacientov s atopickou dermatozou sú najčastejšie odporúčané rôzne druhy krémov. Vybraný krém musí byť vyrobený s hydratačnými zložkami, aby sa zabezpečila potrebná hydratácia a starostlivosť o pokožku. Navyše, niektoré krémy s obsahom kortikosteroidov, ako je napríklad hydrokortizón, sú často predpisované pre zmiernenie závažných príznakov atopického ekzému.

Výhody používania hydratačných krémov

Hydratačné krémy sú často odporúčané pre ľudí so suchou pokožkou, ako je napríklad atopická dermatoza. Hydratačné krémy majú výhody, ako napríklad:

  • Udržiavajú pokožku vláčnu a hydratovanú.
  • Zvyšujú trvanlivosť pokožky.
  • Zmierňujú svrbenie a začervenanie.
  • Pomáhajú pri obnove epidermis.
  • Chránia pred vonkajšími škodlivými podmienkami.
  • Môžu sa používať spolu s liekmi na kožné ochorenia.

Najvhodnejší krém pre ľudí so suchou a/alebo atopickou pokožkou je často založený na typu pokožky a alebo na schopnosti pokožky udržať vlhkosť. Nájdenie najvhodnejšieho krému môže trvať niekoľko týždňov, niekedy aj rokov, pretože každý človek má iný typ pokožky a schopnosť jej udržať vlhkosť.

Ktorý krém je najvhodnejší pre ľudí s atopickou dermatozou?

Pre ľudí s atopickou dermatozou je obzvlášť dôležité nájsť vhodný krém alebo masť. V prípade atopického ekzému je nevyhnutné zamerať sa na liečbu a zmierňovanie príznakov. Práve preto je potrebné používať vhodné produkty na starostlivosť o pleť pre atopickú dermatozu.

Vhodný krém pre ľudí s atopickou dermatozou by mal obsahovať zložky, ktoré majú vlastnosti tlmia svrbenie a ochladzujú pokožku. Tieto zložky môžu zahŕňať aloe vera, horcicu, omega-3 mastných kyselín, jojobový olej a kyselinu hyalurónovú. Takéto produkty majú zvyčajne schopnosť ochrániť kožu pred vnútornou suchou pokožkou a zároveň ju chrániť pred vonkajšími škodlivými faktormi prostredia. Ďalšie prísady, ako sú kortikosteroidy a protizápalové látky, môžu mať pozitívny účinok na zmierneneosvrbenia a zápalu v prípade atopického ekzému.

Všetky krémy by sa mali dobre vstrebávať do pokožky, pretože príliš hustý krém by mohol zablokovať póry. Vybraný krém by mal navyše chrániť pokožku pred vonkajšími škodlivými faktormi prostredia, ako sú smog a slnečné žiarenie. Preto je potrebné používať krémy obsahujúce chemické filtre proti slnku a/alebo prísady, ktoré absorbujú voľné radikály.

Výhody hypoalergénnych krémov

Hypoalergénne krémy sú často odporúčané ľuďom so zvýšenou citlivosťou na rôzne druhy produktov. Hypoalergénne prostriedky na starostlivosť o pleť sú dobre tolerované aj veľmi citlivou pokožkou a väčšina hypoalergénnych krémov neobsahuje žiadne časticové látky, ktoré by mohli spôsobiť alergické reakcie. Hypoalergénne produkty sú tiež dobre oxygenované, čo umožňuje, aby sa pokožka dostala k optimálnej úrovni hydratácie. Hypoalergénne krémy môžu byť tiež obzvlášť vhodné pre ľudí s atopickou dermatozou, pretože je menej pravdepodobné, že sa objavia alergické reakcie.

Záver

Vybranie najvhodne