Všetky ženy vedia, že najhorším hriechom, akého sa v starostlivosti o pleť môžu dopustiť, je ísť spať bez odlíčenia. Dokonca si to uvedomujú aj tie dámy, ktoré tento prešľap spáchajú. Existuje však oveľa väčšie množstvo chýb, ktorých sa v každodennej starostlivosti o pleť dopúšťame, no niekedy o nich ani nevieme. A preto vám prinášame prehľad nesprávnych návykov, ktorých by ste sa mali zbaviť čo najskôr pre krásnu a bezchybnú pleť.

Vôbec sa neodličujete alebo sa odličujete narýchlo

Túto chybu robia mnohé ženy, ktoré po dlhom a namáhavom dni nemajú čas a chuť sa večer ešte navyše púšťať do zdĺhavého, ale dôkladného čistenia pleti. Naša lenivosť, najmä tá pravidelná, negatívne ovplyvňuje stav a vzhľad našej pleti, ktorá časom stráca lesk a jemnosť. Aby ste tomu predišli a zabránili upchávaniu pórov, stačí venovať pár minút poriadnemu čisteniu pleti pred spaním. Vyčistená pleť vstrebáva oveľa lepšie aktívne zložky kozmetických prípravkov, ktoré použijete po jej očistení.

Nesprávne ste si zvolili odličovač

Na odličovanie vždy používajte produkty, ktoré sú navrhnuté tak, aby dôkladne odstránili make-up, očné tiene a maskaru. Pre tento účel budú najlepšie oleje, ktoré sú účinnejšie a šetrnejšie k pleti ako čistiace mlieko a gély. Počas odličovania si môžete dopriať jemnú masáž tváre, ktorá stimuluje mikrocirkuláciu. Potom si tvár umyte penou alebo gélom, ktorý odpovedá typu vašej pleti.

Kozmetické prípravky neodpovedajú typu vašej pleti

Nielen odličovač by mal vyhovovať potrebám vašej pleti – toto kritérium je jedno z najdôležitejších pri výbere akéhokoľvek produktu pre starostlivosť o pleť. Ak chceme našej pokožke poskytnúť čistenie, hydratáciu a ochranu, ktoré jej budú vyhovovať, musíme najskôr správne určiť jej typ.

Ak chcete nájsť kozmetické prípravky vhodné pre suchú, mastnú, zmiešanú, citlivú, kapilárnu, dehydratovanú či aknóznu pleť, musíme sa zamerať na ich zloženie.

Na čistenie citlivej pleti by sme mali používať micelárnu vodu, pretože micely nepoškodzujú prirodzenú ochrannú bariéru pokožky. Citlivú pleť najlepšie hydratuje balzam s obsahom panthenolu, ktorý upokojí podráždenie a urýchli regeneráciu pokožky, a silikónu, ktorý ochráni prírodný hydro-lipidový plášť. No pre starostlivosť o kapilárnu pokožku lepšie poslúžia prípravky obohatené o zinok (protizápalový), liesku (regeneruje a zlepšuje krvný obeh pokožky), morské riasy (majú posilňujúce a upokojujúce vlastnosti) a rutín (posilňuje cievy). Pre pleť s akné je najlepšia kozmetika, ktorá obsahuje antibakteriálne zložky.

Nepoužívate toner

Toner v starostlivosti o pleť nie je možné vynechať, pretože okrem toho, že odstraňuje zvyšky nečistôt, pleť tiež osviežuje a obnovuje jej správne pH.

Kozmetické prípravky používate v nesprávnom poradí

Kozmetické výrobky by sme mali na pleť aplikovať v striktne stanovenom poradí: začneme od ľahších prípravkov a skončíme tými ťažšími. Najprv by sme mali používať prípravky na báze vody, potom s obsahom oleja, ďalej sérum a až nakoniec krém. Účinnosť jednotlivých kozmetických výrobkov nezávisí len od ich zloženia, ale takisto od toho, v akom poradí ich na pleť nanášame.

Používate krémy s UV filtrom iba v lete

Aj počas toho najchmúrnejšieho a najzamračenejšieho dňa je pokožka vystavená UV žiareniu –  bez ohľadu na to, či ste vonku alebo vo vnútri, pretože aj fluorescenčné žiarovky nepriaznivo vplývajú na pokožku. Vďaka pravidelnému používaniu prípravkov s UV filtrom pleť starne pomalšie a je menej náchylná na rozdiely v pigmentácii.

Vytláčate si pupienky

Mnoho ľudí si pupienky vytláča, pričom vie, že je to pre pokožku nezdravé. Tento zlozvyk môže viesť k poškodeniu kože a trvalým jazvám. Okrem toho sa môžu vytlačené pupienky zapáliť, pokožka je podráždená, začervenaná a navyše vystavená riziku bakteriálnej infekcie.

Vyhýbate sa peelingu

Aj keď je vaša pleť citlivá, vlásočnicová alebo náchylná na podráždenie, nemusíte a ani by ste sa nemali vyhýbať peelingu. Ten by sme mali používať na každý typ pokožky, no pri výbere vhodného prípravku musíme zohľadniť rozdielne potreby rôznych druhov pleti. Môžeme si zvoliť mechanický, enzymatický či odlupovací peeling.

Nepoužívate očný krém

Pokožka pod očami je najtenšia, a preto starne najrýchlejšie. Z tohto dôvodu si vyžaduje špeciálnu starostlivosť. Správne vybraný a pravidelne nanášaný očný krém zaručí žiarivú a sviežo vyzerajúcu tvár. Očné krémy by mali obsahovať kyselinu hyalurónovú (hydratuje), retinol (stimuluje pokožku k regenerácii) a koenzým Q10 (zlepšuje pevnosť pokožky). Očná kozmetika obohatená o bielkoviny, ceramidy a sójový extrakt taktiež pokožke v okolí očí dobre poslúži. Tejto citlivej oblasti našej tváre by sme mali poskytnúť podporu nielen v podobe krémov, ale tiež prostredníctvom gélov a emulzií, ktoré obsahujú vitamín C, E a extrakt z aloe.

Používate príliš veľké množstvo kozmetických prípravkov naraz

Podľa dermatológov by starostlivosť o pleť mala pozostávať z troch krokov: čistenie, tonizácia a hydratácia. Preto namiesto toho, aby ste súčasne testovali milión nových produktov, vyskúšajte (jeden) kvalitný čistiaci gél, (jeden) toner a (jeden) hydratačný krém. Pamätajte, že všetky tieto kozmetické prípravky by mali odpovedať typu vašej pleti. Toner môže nahradiť micelárnu kozmetiku na čistenie pleti.

Okrem toho sa oplatí používať pleťové masky, ale iba raz za čas – určite nie každý deň. Rovnaké pravidlo platí aj pre peelingy.

Používate kozmetické prípravky, ktoré toho „vedia“ až príliš veľa

Ak vás lákajú produkty typu „všetko v jednom“, spomeňte si na to, že ak sa nejaký produkt snaží vyriešiť všetky problémy, pravdepodobne nevyrieši nič. Nie je možné, aby jeden prípravok dokázal vyliečiť akné, účinne hydratoval a redukoval výskyt vrások zároveň. Naopak je možné, že vám takýto výrobok prinesie namiesto zázračného účinku podráždenú pokožku.

Líčite sa do posilňovne

Aj keď nie každá žena sa cíti dobre na verejnosti bez make-upu, pri niektorých príležitostiach sa oplatí tento nepríjemný pocit prehryznúť.  Dokonca aj minerálne prípravky na líčenie, ktoré všeobecne neupchávajú póry, môžu v kombinácii s potom viditeľne zhoršiť stav vašej pokožky, napríklad spôsobiť akné. Z tohto dôvodu si vždy do tašky do posilňovne pribaľte obrúsky na odličovanie a make-up pred cvičením odstráňte. Ak ale aj tak nevyhnutne potrebujete aspoň kúsok dekoratívnej kozmetiky, použite vodoodolnú maskaru.

Máte nezdravý životný štýl

Ani tá najlepšia kozmetika vám nezaručí krásnu, bezchybnú a mladistvo vyzerajúcu pokožku, ak nebudete svojmu telu dodávať zdravú výživu bohatú na ovocie a zeleninu. Vyhýbajte sa stresu, športujte, hlavne na čerstvom vzduchu, dostatočne spite každú noc. A takisto je dôležité vypiť aspoň 2 litre čistej vody každý deň.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *